Kako se ponašati u slučaju prometne nesreće?

Naša najiskrenija želja jeste da nitko nikada ne doživi prometnu nesreću. Ipak, svjesni smo činjenice da se, bez obzira na naše želje, prometne nesreće događaju, te smo pripremili za vas spisak od 10 savjeta kako se ponašati u tim trenucima.

1. Stanite

Zaustavite vozilo i isključite motor, a ako je u pitanju manja prometna nesreća, prije nego što se zaustavite, isključite se iz prometa. Imajte na umu da je bježanje s mjesta nesreće težak prometni prekršaj, zbog kojeg se krivično odgovara, te ni ne pomišljajte na to.

2. Signalizirajte nesreću

Kako se ponašati u slučaju prometne nesreće

 

Upalite sva 4 žmigavca i postavite trokut iza mjesta na kojem ste doživjeli prometnu nesreću, u slučaju jednosmjerne ulice, ili i iza i ispred navedenog mjesta, u slučaju dvosmjerne ulice, kako biste bili uočljivi ostalim vozačima, te kako biste izbjegli dodatni sudar.

3. Pregledajte učesnike

Provjerite da li ste zadobili povrede, a onda, ako ste u mogućnosti, prekontrolirajte fizičko stanje, kako svojih suputnika, tako i putnika u vozilu ili vozilima s kojima ste se sudarili.

4. Procijenite situaciju

Ako utvrdite da je prometna nesreća lakše prirode, te da nema povrijeđenih, zabilježite aktualno stanje, kako biste izbjegli eventualne naknadne tužbe.

Ako ustanovite da je prometna nesreća teže prirode, te da ima povrijeđenih, momentalno pozovite hitnu pomoć, kako bi im se što prije ukazala neophodna pomoć.

5. Ostanite mirni

Normalno je da budete potreseni ako ste doživjeli prometnu nesreću, ali pokušajte da ostanete staloženi i suzdržite se od temperamentnih reakcija, kako biste zadržali objektivnost i realno prrocijenili situaciju.

6. Ne trčite pred rudo

Nemojte se izvinjavati ili preuzimati odgovornost za saobraćajnu nesreću prije nego što se zvanično ustanovi njen uzrok, kako ne biste došli u poziciju da odgovarate za nešto za šta možda niste ni krivi.

7. Kontaktirajte policiju

Premda u slučaju saobraćajne nesreće lakše prirode, u kojoj nitko nije povrijeđen, zakon ne nalaže da morate da pozovete policiju, preporučujemo vam da je, ako je došlo do oštećenja na vozilima, ipak kontaktirate, kako biste bili sigurni u uzrok nesreće i kako biste kasnije mogli da naplatite ili pokrijete pričinjenu štetu, u zavisnosti od toga tko je prouzrokovao nesreću.

8. Razmijenite podatke

izvjesce o prometnoj nesreci

 

Zakon nalaže da razmijenite informacije s ostalim osobama prometne nesreće, kao što su ime, prezime i podaci o osiguranju i osobi na koju je vozilo registrirano, kako biste kasnije mogli da naplatite ili pokrijete pričinjenu štetu, u zavisnosti od toga tko je prouzrokovao nesreću.

9. Dokumentirajte stanje

slikanje

 

Zabilježite mobilnim telefonom, osim štetu na vozilima i njihove model, boju i broj registarskih tablica, datum i vreme saobraćajne nesreće, vremenske uvijete i kvalitetu ceste, jer to su sve faktori koji utječu na utvrđivanje uzroka saobraćajne nesreće.

10. Iskoristite osiguranje

Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću što prije, s prethodno pripremljenim brojem police, registarskim oznakama vozila koja su sudjelovala u nesreći, imenima i prezimenima vozača navedenih vozila, kao i njihovim brojevima telefona i podacima o osiguranju, radi naplate štete od osiguravajuće kuće vozača odgovornog za nesreću ili pokrivanja štete od strane vaše osiguravajuće kuće, u slučaju vaše odgovornosti.

Dobar vozač nije najbrži, već najsigurniji na putu

Usprkos brojnim savjetima, kojima smo vas pripremili za ponašanje u slučaju prometne nesreće, iskreno se nadamo da vam nijedan od njih nikada neće zatrebati i da ćete, kao savjesni vozači, poštovati prometne propise, dajući na taj način svoj doprinos sigurnosti na putu. Zapamtite, život koji spasite može biti upravo vaš!

 

Tvrtka Total želi Vas savjetovati korisnim savjetima i preporukama sa što više tema.

Više o motornim uljima tvrtke Total možete pročitati ovdje.

Kontaktirajte nas