Kada skupo plaćate “jeftine” pogreške

rabljeni automobil

 

Činjenica je da bismo svi voljeli izvesti nov automobil iz salona i priuštiti mu najbolje moguće održavanje. Realnost je, međutim, da je malo tko od nas financijski rasterećen u toj mjeri da može, kao prvo, priuštiti sebi automobil koji želi, a kao drugo, pružiti mu maksimalno kvalitetan tretman. Ipak, bilo da imamo nov ili rabljeni automobil, postoje stvari na kojima apsolutno ne smijemo štedjeti! Cilj teksta koji slijedi u nastavku nije istaknuti koliko zapravo loše održavamo automobile, već skrenuti pozornost na to koliko nas pojedine pogreške mogu skupo koštati, ne samo kada se dogodi kvar, već kada se dogodi kvar koji ugrožava sigurnost Vas kao vozača, Vaše djece, članova obitelji i ostalih sudionika u prometu.

Pogreška br.1 - Ugradnja neoriginalnih dijelova

Ne dopustite se uvjeriti kako su neoriginalni zamjenski dijelovi iste ili slične kvalitete kao i originalni. Tvornica ne proizvodi dijelove kako bi se bogatila na naivnim kupcima koji ne znaju ili nisu dovoljno smjeli za mnogo manje novca ugraditi neoriginalni zamjenski dio. Originalni, tvornički dijelovi su skuplji jer tvornica jamči za kvalitetu, trajnost i pouzdanost - ono čime se zamjenski dijelovi ne mogu pohvaliti. Zato, kada dođe do razmišljanja o zamjeni dotrajalih dijelova, razmislite o tome što ćete još morati platiti kada neoriginalni dio prouzroči još veću štetu i kvarove na koje niste računali.

 

ugradnja originalnih dijelova

 

Pogreška br.2 - Izbjegavanje ovlaštenih servisa

Nerijetko je slučaj da vlasnik automobila izbjegava mrežu ovlaštenih servisera i kada je automobil u jamstvenom roku. Zašto? Zato što je to jeftinije. Ovdje vrijedi isto pravilo kao i kod originalnih dijelova. Ovlašteni servis Vam jamči kvalitetu. Naravno, ne želimo isključiti privatne garaže i majstore izvan ovlaštene mreže servisa jer postoje kvalificirani majstori koji savjesno i profesionalno rade svoj posao, ali ovdje morate biti jako oprezni i sigurni u odabiru pravog čovjeka, jer to činite na svoju odgovornost.

Pogreška br.3 - Kupnja automobila koji je skup za održavanje

Nije neuobičajeno da ljudi kupe automobil čije održavanje kasnije ne mogu priuštiti kako bi zadovoljili osobne potrebe za dokazivanjem i statusom u društvu. Ovakva kupnja na kraju vodi do toga da taj isti automobil stoji parkiran, predstavlja opterećenje i na kraju bude prodan za nižu cijenu nego u trenutku kada je kupljen. Preduhitrite ovakve situacije i neka Vam ne bude teško napraviti kalkulaciju prije nego se “zaletite” za određeni model. Uzmite u obzir potrošnju goriva, rezervne dijelove, cijenu malog i velikog servisa, registraciju i slično. Možda Vam može biti od koristi ovaj infografik u kojemu smo se potrudili približiti Vam prosječni mjesečni trošak automobila.

Pogreška br.4 - Korištenje neoriginalnih ulja i tekućina

Kvalitetno motorno ulje igra glavnu ulogu u radu motora. Ono sprječava trošenje pokretnih dijelova, odnosi višak topline, štiti od korozije i sprječava nastajanje taloga. Ukratko, utječe na pravilan rad i dugovječnost motora. Tekućine poput: tekućine za kočnice, ulja za mjenjač i ostalih maziva su također važna i na njima apsolutno nema smisla štedjeti. Budite sigurni da koristite originalna ulja odgovarajuće gradacije i zamjenu obavljate prema preporuci proizvođača. Informacije o podrijetlu proizvoda potražite na pakiranju i budite sigurni da kupujete od ovlaštenih prodavača. Ako Vam je potrebna pomoć oko odabira adekvatnog ulja za Vaše vozilo, naš Lub savjetnik Vam može biti od koristi.

 

Motorno ulje

 

Pogreška br.5 - Izgled na štetu sigurnosti

Mnogi, osobito mlađi vozači, vole potrošiti dodatni novac na atraktivne naplatke, spojlere, ozvučenje i slično, a štede na dijelovima i elementima koji izravno utječu na sigurnost. Još jednom skrećemo pozornost da ovo nikako nije pametna odluka. Naime, najprije se uvjerite da vašem automobilu ništa ne nedostaje “iznutra”, pa se tek onda posvetite njegovoj vanjštini. Ne želite da Vas auto “izda” u kritičnom trenutku jer je Vama bilo važnije zatamniti stakla.

 

automobil

 

Pogreška br.6 - Zanemarivanje uputa proizvođača

Upute proizvođača su nešto što najviše volimo izbjegavati i čemu se vraćamo tek kada se nešto pokvari, ako i tada. I ovdje vrijedi zlatno pravilo “bolje spriječiti, nego liječiti” pa zašto bi nam bilo teško umjesto, recimo, gledanja filma, pročitati upute proizvođača koje će nam pomoći da pravilnim rukovanjem i održavanjem utječemo na to da nas automobil, za koji smo već izdvojili značajnu količinu novaca, što dulje i sigurnije služi.

Nadamo se da će Vam ovi savjeti poslužiti za što bolju optimizaciju troškova prema mogućnostima i potrebama. Vjerujemo da Vam ovaj infografik može poslužiti kao kratak podsjetnik na najvažnije provjere koje bi trebalo obaviti tijekom godine, dinamikom koju propisuje proizvođač i savjetuje Vaš majstor.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, sugestije i komentare na ovu temu, slobodno nam pišite. Bit će nam zadovoljstvo pomoći.

Kontaktirajte nas